Norges Parkinsonforbund
Skriftstørrelse: A A+ A++

Fysioterapi

Foto: Shutterstock.

Først de siste årene har det kommet dokumentasjon på effekten av trening og øvelser. I de nye europeiske fysioterapiretningslinjene for behandling av Parkinsons sykdom trekkes det fram: «I dag finnes det ingen evidens for at man kan bremse eller stanse Parkinsons sykdom. Men det vi vet, er at trening er mye viktigere enn tidligere antatt. Trening påvirker nervecellene, og senker trolig farten på den celledøden som Parkinsons sykdom innebærer».

Trening og øvelser skal ikke erstatte medisin. Det beste er optimal medisinering og trening i kombinasjon. Fysioterapeuten skal følge opp pasienten med henblikk på å bedre eller vedlikeholde fysisk funksjon (muskelstyrke, utholdenhet, koordinasjon, og bevegelighet), gangfunksjon, forflytning, ADL, balanse, smerte og respirasjon. (Kilder: Wold-Olsen, Vistven - Fram helserehab, Fysioterapeuten 2/2015).

Det anbefales å trene store muskelgrupper fremfor små muskelgrupper, øvelser hvor man jobber over flere ledd og høy intensitet fremfor lav intensitet. Hos eldre personer anbefales funksjonell trening fremfor generell styrketrening med vekter. (Annette Vistven, Parkinsonposten nr. 2-2014)


FagNett - fysioterapeuter

Her finnes oversikt over fysioterapeuter med kunnskap og interesse for parkinson.

Se her.


Kart over fagpersoner med spesialkompetanse på parkinson

I kartet under kan du enkelt finne frem til norske behandlere som har spesialkompetanse på parkinson, for eksempel med sertifisering i treningsmetodene LSVT BIG, LSVT LOUD eller PWR. Trykk på knappen øverst til høyre over kartet for en fullskjermvisning med bedre oversikt.

Vil du delta i et nasjonalt nettverk for fysioterapeuter med interesse for parkinson?

28.01.2016

Norges Parkinsonforbund og Unicare Fram har startet et samarbeid for å opprette et nasjonalt nettverk for fysioterapeuter med interesse for Parkinsons sykdom.

Målet er at man enkelt skal kunne finne fram til fysioterapeuter som utfører oppdatert, relevant, kunnskapsbasert praksis for personer med Parkinsons sykdom (PMP).

Det vil bli opprettet en database på hjemmesiden til Norges Parkinsonforbund hvor man kan finne fram til terapeuter som kvalifiseres.

Er du fysioterapeut og ønsker å delta, eller kjenner noen som kan være med, ta kontakt med Annette og Per Ola på e-post: fysio@parkinson.noSe filmer fra fagdagen for fysioterapeuter 26. januar 2015

09.03.2015

Norges Parkinsonforbund, Norsk Fysioterapeutforbund og Fram helserehab arrangerte 26. januar 2015 fagdag for fysioterapeuter med fokus på nye europeiske retningslinjer for fysioterapibehandling av Parkinsons sykdom. Arrangementet ble filmet i sin helhet og foredragene er nå tilgjengelige.

Les mer...

Nye europeiske fysioterapi retningslinjer

Du kan laste ned de nye retningslinjene på hjemmesiden til ParkinsonNet.


Fram-modellen

17.03.2015

Fram-modellen er en samling med aktive tiltak for best mulig mestring av Parkinsons sykdom som er utarbeidet av Fram helserehab. Det er laget en veileder for parkinson-rammede, pårørende og terapeuter/helsepersonell.

Les mer...

Behandling hos fysioterapeut

17.03.2015

Du kan få dekket deler av dine utgifter til behandling hos fysioterapeut. For at du skal få dekket utgifter, må fysioterapeuten ha avtale om driftstilskudd med kommunen.

Les mer...