Norges Parkinsonforbund
Skriftstørrelse: A A+ A++

Bent Høie lanserte ParkinsonNet i Norge

- For oss er dette en gledens dag på alle måter. Det er fantastisk at vi har klart å samle de som har utviklet dette i Nederland, norske myndigheter, politikere, fagmiljøene og brukerorganisasjoner. Dette må bli bra, sier generalsekretær Magne Wang Fredriksen i Norges Parkinsonforbund, etter at helse- og omsorgsminister Bent Høie offisielt lanserte en norsk versjon av den nederlandske ParkinsonNet-modellen her i landet.

Bent Høie lanserte ParkinsonNet i Norge
ParkinsonNet lansert: Statssekretær Anne Grethe Erlandsen, Magne Wang Fredriksen, Bent Høie, Bastiaan Bloem og Knut-Johan Onarheim.

Norge blir første land utenfor Nederland hvor ParkinsonNet-modellen for bedre oppfølging, behandling og ivaretakelse av mennesker med parkinson, blir utviklet.

- Vi har store forventninger til ParkinsonNet, og jeg lover at jeg vil følge prosjektet tett, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie til Dagens Medisin.

Høie er opptatt av hvordan den nederlandske modellen også kan benyttes for andre grupper innen kroniske sykdommer. Helse- og omsorgsministeren har tidligere understreket viktigheten av lettere tilgang på helsepersonell med spesiell diagnosespesifikk kompetanse. Det skal ParkinsonNet-modellen bidra til.

Forbundsleder Knut-Johan Onarheim mener ParkinsonNet er den beste modellen i Europa for hvordan man kan ivareta mennesker med Parkinsons sykdom. Han har store forventninger til prosjektet.

Tverrfaglighet og brukeren i sentrum

- Tenkningen og organiseringen av tverrfaglige ressurser vil kunne styrke hver enkelt person med kronisk sykdom, og bidra til at helsetjenestene har nødvendig kompetanse fra de faggrupper man har behov for, sier Onarheim.

Rogaland og Oslo er plukket ut som pilotprosjektområder. Prosjektleder for prosjektet i Helsedirektoratet Thomas Rannstad Haugen sier nederlenderne har brukt 15 år på å komme dit de er i dag.

- Vi starter opp på samme måte som de gjorde med et nettverk for systematisk opplæring av nøkkelpersonale som jobber med parkinson-pasienter.

En delegasjon fra nederlandske ParkinsonNet var på plass under lanseringen.

Her sammen med helse- og omsorgsminister Bent Høie.

ParkinsonNet er utviklet i Nederland som et nasjonalt tilbud til mennesker med Parkinsons sykdom. Brukernes kunnskap om egen sykdom, til passet egentrening og egenbehandling er basis for ParkinsonNet.

Dette er ParkinsonNet:

ParkinsonNet er et initiativ der tverrfaglig tilnærming bidrar til å øke kvaliteten på helsetjenestene. Modellen gir en mulighet til å skreddersy behandlingen til den enkeltes behov og livssituasjon. ParkinsonNet i Nederland startet med 20 engasjerte fysioterapeuter. Nå er det 3000 fagpersoner, 69 regionale nettverk og 12 ulike fagprofesjoner.

Les mer om ParkinsonNet her.

Kilder: Dagens Medisin, regjeringen.no