Norges Parkinsonforbund
Skriftstørrelse: A A+ A++

Svært utbredt med impulskontrollforstyrrelser

En ny studie gjennomført av forskere ved Nasjonal kompetansetjeneste for bevegelsesforstyrrelser (NKB) i Stavanger viser at omkring 30 prosent av mennesker med Parkinsons sykdom har impulskontrollforstyrrelser. Det skal være første gang her i landet det dokumenteres et så høyt tall for impulskontrollforstyrrelser. Spesielt brukere som benytter dopaminagonister er utsatt.

| 13.03.2017 13:58

Norges Parkinsonforbund setter nå økt fokus på impulskontrollforstyrrelser og lanserer en ny informasjons- og opplysningsfilm.

I samarbeid med Nasjonal kompetansetjeneste for bevegevelsesforstyrrelser er det utarbeidet et selvutfyllingsskjema, QUIP, som måler tilstedeværelsen av impulskontrollforstyrrelser. Skjemaet er et viktig hjelpemiddel i kartleggingen av impulskontrollforstyrrelser.

Se film og les mer om impulskontrollforstyrrelser

Forsker Aleksander Hagen Erga ved Nasjonal kompetansetjeneste for bevegelsesforstyrrelser (NKB) forteller mer om funnene i undersøkelsen.

- I våre data rapporterte 30 % av pasientene minst én impulskontrollforstyrrelse, mens 8.8% rapporterte å ha flere impulskontrollforstyrrelser. Dette gir pasienter med parkinson en 3.2 ganger høyere odds for impulskontrollforstyrrelser sammenlignet med kontroller. De vanligste impulskontrollforstyrrelsene var hyperseksualitet (6 %), tvangsmessig shopping (5 %), og ulike former for stereotyp atferd (17 %.

Målet med forskningen som for tiden foregår ved NKB er blant annet å øke forståelsen for impulskontrollforstyrrelser, samt å gi anbefalinger for klinisk praksis og god informasjon til pasienter og pårørende.

Vanlige impulskontrollforstyrrelser ved Parkinson sykdom:

  • Spillegalskap
  • Hyperseksualitet
  • Overspisingslidelse
  • Tvangsmessig shopping
  • Stereotyp atferd:
    • Miste kontrollen over f.eks. en hobby (f.eks. hagearbeid, reparasjoner, databruk, turgåing, rydding og vasking)
    • Samle- og sorteringsmani

Referanser

1. Erga, A. H., Alves, G., Larsen, J. P., Tysnes, O. B., & Pedersen, K. F. (2016). Impulsive and Compulsive Behaviors in Parkinson's Disease: The Norwegian ParkWest Study. J Parkinsons Dis. doi: 10.3233/JPD-160977. Link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27911342